Mona de Pasqua, Mona de Xocolata, recepta tradicional de Catalunya
01.09.2022
La Mona de Pasqua
Mona de Xocolata, recepta tradicional de Catalunya
Anem al gra, re d'introduccions amb extensos paràgrafs que no expliquen res, com ara els que comencen dient "la tradició en les nostres celebracions, la il·lusió pels fillols ..."
- La xocolata no vol aigua. Si hi cau tan sols una gota, després no lliga. Però també es crema amb facilitat, per tant, s'ha de desfer al bany maria. Xocolata negra de qualsevol marca, que costa entre 0,70 i 0,90 € la rajola.
- Una vegada s'ha desfet ja li podem donar forma. Per fer una base de xocolata, l'aboquem damunt del paper de forn o vegetal.
- Tot seguit ho sacsegem el paper pla damunt el marbre per fer que s'escampi. No és gens difícil, ja us adonareu de com es fa quan us hi poseu, i com més se sacsegi més prima quedarà. Si no ha sortit com volíem, una vegada s'hagi refredat es pot tornar a desfer al bany maria i repetir el procés.
- Podem accelerar la solidificació posant-t'ho a la nevera. Quan hagi solidificat sense que hagi endurit del tot, es poden tallar les peces, però encara no s'han de treure del paper. Es podran treure del paper quan la xocolata estigui ben forta. Després podrem unir-les pintant les juntes amb una mica de xocolata fosa, que funciona com cola d'enganxar.
- La xocolata blanca s'ha de fer refredar a la nevera. Sempre és molt tova, però ens permet posar-hi color. El colorant per xocolata o per fer postres ens pot anar bé.
- Ens podem complicar fins on tinguem ganes de fer. Depèn de la imaginació i el temps. També es poden fer coses més senzilles i originals al mateix temps. Si ho podem guarnir amb alguna figureta, llavors ja queda com si fos de botiga. Tot el que fem tindrà més valor que el típic ou de xocolata o la figura del supermercat.
- Per fabricar peces cilíndriques o corbes, s'ha d'improvisar el motlle per aconseguir la forma que ens interessa.
- Si tenim l'oportunitat de complicar-nos, arrisqueu-vos. Potser s'assoleix o potser no, però val la pena.
- Amb imaginació es pot fer qualsevol cosa. Potser haureu de fer servir 10 o més rajoletes de xocolata, segons el projecte que es tingui pensat.